Krew składa się z następujących elementów:

 

Badania labolatoryjne

 

Obraz różnicowy krwi obwodowej (rozmaz krwi)
obojętnochlonne paleczkowate

krwinki
=
GRAN (granulocyty)

3-5%
 
obojętnochłonne wieloplatowe
50-70%
 
kwasochłonne eozynofilne
2-4%
 
zasadochlonne bazofilne
0-1%
 
limfocyty LYMF
25-40%
 
monocyty
2-6%
 

 

Pozostałe badania hematologiczne
OB - Opad Biernackiego

szybkość opadania krwinek
6-10 mm/h
K: do 12 (po 60roku-do 20)
M: do 8 (po 60roku-do15)

przyspieszony opad zawsze sygnalizuje stan chorobowy, np. stany zapalne, chorobę reumatyczną, gruźlicę, zapalenie ptuc, choroby nerek, zawat serca, chorobę nowotworową.
hemoglobina HGB
K- 12-15 g/dl
M- 14-18 g/dl
 obniżone stężenie - niedokrwistość; 
średnia objętość krwinki MCV 82-92 um^3    
średnia masa hemoglobiny w krwince MCH 27-34 pg    
średnie stężenie hemoglobiny w krwince MCHC 32-36 g/dl    
średnia objętość płytek krwi MPV średnio 5,8 um3  
wartość hematokrytu HCT K - 36-46%,
M - 39-52%
podwyższone stężenie - choroby powodujące dużą utratę płynów, np. niedrożność jelit;
obniżone stężenie - choroby powodujące wyniszczanie organizmu, np. nowotwory, anemia;
homocysteina   4,45-12,42 umol/l czynnik ryzyka chorób układu krążenia
Helicobacter pylori IgG 0,0-0,99 lU/ml wymaz z żołądka

 
oporność osmotyczna krwinek czerwonych
0,46-0,42%
tzw. początek hemolizy
oporność osmotyczna krwinek czerwonych
0,34-0,30%
tzw. koniec hemolizy
HbA1 u chorych z wyrównaną glikernią
5-8%
 
HbA1 u chorych z niewyrównaną glikemią
>10%
 
 

 

  BADANIA SUROWICY, OSOCZA, KRWI PEŁNEJ
  Parametry układu krzepnięcia    
wskaźnik protrombinowy 80-114%  
INR <1,2  
poziom fibrynogenu 2,0-4,5 g/l  
APTT 25-37 s  
czas fibrynolizy 120-240 min  
FDP (D-Dimer) 0,0-0,5 ug/ml  
aktywność AT III 80-120%  
czas trombinowy 14,0-18,2 s  
standaryzowany czas krwawienia 1 min. 36 s - 6 min. 48 s wiek <10 lat
2 min. 18 s - 9 min. 30 s wiek >10 lat
     
 
 
 

Stężenie elektrolitów
sód Na
135-150 mEq/l

mmol/l = mEq/l

Są to jony, stały składowy element krwi.

Ich wartość służy ocenie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu.

potas K
3,8-5,5 mEq/l
mmol/l = mEq/l
wapń Ca
4,5-5,5 mEq/l
2,25-2,7 mmol/l
mmol/l x 4= mg/dl
magnez Mg

1,9-2,5 mg%
0,8-1,0 mmol/

mmol/l x 2,43= mg/dl
chlorki  
94-111 mmol/l
mmol/l = mEq/l
fosforany PO4
2,3-4,8 mg%
 
 
żelazo Fe
10,8-21,6 mikromol/l
6,5-26 mikromol/l

poziom zmniejszony u kobiet w ciąży i w anemiach
wyższy możliwe uszkodzenie komórek wątroby

miedź Cu
70-120 mikro g%

Wyższy poziom występuje przy żółtaczce mechanicznej.

stosunek Fe/Cu Fe/Cu
0,8-1,2

Wyższa wartość wskazuje na uszkodzenie miąższu wątroby, niższa na żółtaczkę mechaniczną.


Aktywność enzymów
a-amylaza do 120 IU/I  
lipaza do 200 IU/I  
AspAT (SGOT) K - do 15 IU/I,
M - do 18 IU/I
aminotransferaza asparginianowa
AIAT (SGPT) K - do 17 IU/I,
M - do 22 IU/l
aminotransferaza alaninowa
GGT K - 4-18 IU/I,
M - 6-28 IU/I
gamma-glutamylotransferaza
AP 60/170 IU/I fosfataza zasadowa
LDH 80-240 IU/I dehydrogeneza mleczanowa
CK K - 10-70 IU/I,
M - 10-80 IU/I
kinaza kreatynowa
CK-MB <6% aktywności całkowitej CK  
fosfataza kwaśna (ACP) K - do 2,5 IU/I,
M - do 3,4 IU/I
 
fosfataza kwaśna sterczowa do 1,0 IU/I  

Lipidy
cholesterol

 powt. bad. >220 mg/dl

wart. podwyż. >260 mg/dl

130-200 mg%

mg/dl x 0,0259 = mmol/l

elementy lipidogramu, podwyrzzszone w cukrzycy, otyłości, pyzy nieprawiadłowej diecie z dużą zawartością słodyczy i tłuszczów, czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
trójglicerydy  powt. bad. >150 mg/dl

wart. podwyż. >200 mg/dl
70-140 mg%

mg/dl x 0,0113 = mmol/l
HDL   35-45 mg/dl mg/dl x 0,0259 = mmol/
LDL   wart. podwyż. >190mg/dl mg/dlx 0,0259 = mmol/
       

Pozostałe składniki chemiczne
glukoza
cukier
(na czczo)
65-110 mg%
zwiększony przy cykrzycy, zmniejszony przy niedożywieniu
mocznik  
18-55 mg%
wskaźnik funkcji nerek, podwyższone w ich niewydolnoiści
kreatyna  
0,5-1,15 mg%
 
       
gazometria pH krwi
7,35-7,45 pH

służy ocenie równowagi kwasowo-zasadowej,
gdy pH jest obliżone wskazuje kwasicę,
gdy pH jest podwyższone zasadowicę

 
bilirubina  
do 1 mg%
barwnik żółciowy - wzrasta przy niewydolności wątroby lub niedrożności dróg żółcoiwych
 
diastazy enzymy trzustki
do 80 j.
podwyższone w zapaleniu i guzach trzustki, w zapaleniu przyusznic
 
próby wątrobowe- GGTP
10-60 j.
wzrasta w zapaleniu wątroby, marskości i w nowotworach
 
fosfataza zasadowa
0-120 j.
podwyższony w niedrożności dróg żółcoiwych i chorobach kości
 
fosfataza kwaśna
do 5,4 j.
wzrasta przy raku prostaty lub guzów kokści
 
AspAt  
0-40 j.
podwyższone w zawale serca; zapaleniu, marskości i nowotworach wątroby
AlAt  
0-40 j.
 

Białka osocza (surowicy):
białko całkowite  
6-8 g%
są to albuminy i globuliny, ich poziom we krwi jest zmniejszony przy niedożywieniu, zaburzeniach wchłaniana, w chorobach nerek, wątroby, w chorobach nowotworowych.
albuminy  
  3,5-5,5 g%
globuliny  
  2,5-3,5 g%
wsk. protombiny  
  80-120%
 
kwas moczowy
2,5-7,0 mg%
poziom podwyższony świadczy o dnie moczanowej
 
ASO -odczyn antystreptolizynowy
do 100
podwyższony przy infekcjach paciorkowcowych lub w chorobie reumatycznej
.
ALP w surowicy do 100 U/l Podwyższony poziom wskazuje na żółtaczkę mechaniczną.
Stężenie bilirubiny w surowicy:
-wolnej 0,2-0,7 mg% Podwyższony poziom świadczy o żółtaczce każdego typu. Wyższe stężenie bilirubiny wolnej wskazuje na uszkodzenie miąższu wątroby lub zaburzenia w wydzielaniu żółci.
-związanej 0-0,5 mg%
-całkowitej 0,2-1 ,2 mg%

 

mg% = miligramów na 100 mililitrów